براي شما هم پيش آمده كه وقت فيلم ديدن اشك بريزيد يا وقتي از سينما بيرون ميآييد احساس سبكي و آرامش عجيبي كنيد؟ شايد تصور كنيد چنين اتفاقهايي ميتواند براي هر كسي بيفتد اما واقعيت اين است كه فيلمها روي همه آدمها تاثير يكساني نميگذارند. روانشناسها ميگويند نويسنده، كارگردان و بازيگران فيلم گاهي ميتوانند مثل يك روانكاو روي نقاط حساس ذهن و روان شما تاثير بگذارند و آسيبهايي كه در جريان زندگي ديدهايد را ترميم كنند.
بههمين دليل است كه افراد باتوجه به نيازهاي متفاوت رواني و شرايط متفاوتي كه در طول زندگي تجربه كردهاند، ميتوانند از برخي فيلمها تاثير بيشتري بگيرند و در برابر بعضي ديگر هم خنثي عمل كنند. از نظر دكتر اوحدي روانپزشك و سكسولوژيست، ميتوان بسياري از مشكلاتي كه اين روزها با آنها دست و پنجه نرم ميكنيد را با آموزش و توصيههاي روانشناسان و روانپزشكان حل كرد اما گاهي با كمك فيلمها ميتوان شيوه بهتري براي زندگي كردن را در زمان نسبتا كوتاهي به افراد آموزش داد و براي ترميم روانهاي آسيبديده تلاش كرد.
در صفحه تلويزيون چه اتفاقي ميافتد؟
روبهرو نشدن ما با احساسها و افكاري كه دانسته يا نادانسته پنهانشان كردهايم و سراغشان نميرويم دليل ايجاد بسياري از اختلالاتي است كه فرصت زندگي سالم را از ما ميگيرند و از نظر روانشناسان فيلم ديدن ميتواند فرصت روبهرو شدن با اين احساسات را براي ما ايجاد كند. وقتي شما فيلم ميبينيد با شخصيتهاي داستان همذاتپنداري ميكنيد و در حقيقت خود را قهرمان داستان ميپنداريد.
شما در جريان فيلم ديدن آنچه را كه بر قهرمان داستان ميگذرد احساس ميكنيد و ترسها، غمها، شاديها و اميدواريهاي قهرمان را درون خود حس ميكنيد. درواقع شما بهجاي شخصيت داستان مينشينيد و بدون آنكه از روي صندلي سينما يا از مقابل تلويزيون خانهتان بلند شويد، به تجربههايي كه دوست داريد دست ميزنيد و حسهايي كه درونتان انباشته شده و هيچوقت نتوانستهايد ابرازشان كنيد را تخليه ميكنيد. اين تخليه احساسي و هيجاني ميتواند شما را به آرامش برساند.
چه كساني بايد سينما بروند؟
حتما قرار نيست اختلالات رواني زندگي كردن را برايتان سخت كرده باشند تا سراغ فيلمدرماني برويد. دكتر اوحدي ميگويد: «فيلم درماني براي اكثر افراد جامعه موثر است و افراد ميتوانند باتوجه به نيازشان و با نظر درمانگر از اين شيوه درماني بهره بگيرند؛ اما بهطور حتم افراد بايد به مرحله اي از فرهنگ و سطح علمي رسيده باشند تا بتوانند از اين شيوه استفاده كنند.
اين درمان براي افرادي كه فرهنگ بسيار پاييني دارند و در طول زندگيشان فيلمهاي زيادي تماشا نكردهاند و فرصت رشد و شكوفايي نداشتهاند، توصيه نميشود و ممكن است تنها تماشاي ديدن يك فيلم با مفهوم ساده به آنان توصيه شود؛ اما براي افرادي كه قدرت استنتاج و هوش بالاتري دارند ديدن تعداد بيشتري فيلم توصيه مي شود. تنها با ديدن يك يا دو فيلم نميتوانيد توقع درمان داشته باشيد و حتما بايد تعداد 40 تا 50فيلم را در يك دوره تماشا كنيد تا بتوانيد مفهوم اصلي فيلم را در مغرتان تثبيت كنيد.»
حتما نبايد «نادر» يا «سيمين» باشيد
براي همذاتپنداري با قهرمانهاي داستان و گرفتن بهترين تاثير از تماشاي فيلم، لازم نيست دقيقا موقعيتهايي كه قهرمان در آنها قرار ميگيرد را در گذشته تجربه كرده باشيد؛ آنچه شما را به قهرمان داستان پيوند ميزند و زمينه همذاتپنداري را فراهم ميكند، مسائلي عميقتر و بنياديتر است؛ حسها، گرايشها و نيازهاي بنيادي شما همان چيزهايي است كه باعث ميشود خود را در جايگاه قهرمانان فيلم ببينيد و ذهن و روانتان را درگير ماجراي آنها كنيد.
وقتي شخصيتهاي فيلم برايتان آشنا بهنظر ميرسند و موقعيتهايي كه در آنها قرار ميگيرند را ملموس ميدانيد، احساساتتان برانگيخته ميشوند و خود را در زندگي و سرنوشت شخصيتهاي داستان سهيم ميدانيد. درواقع در چنين شرايطي شما آنچه قهرمان داستان تجربه ميكند را به شكلي مجازي و غيرواقعي تجربه ميكنيد.
به فكر جيبتان باشيد
درحالي كه شما براي هر جلسه رواندرماني بايد هزينهاي بيشتر از 50هزار تومان صرف كنيد و در برخي موارد چند برابر اين مبلغ را براي يك جلسه روانكاوي بپردازيد، با فيلم ديدن ميتوانيد با پرداخت هزينه بسيار كمي مسير درمان را كوتاه كنيد.
شايد يك روانشناس براي رساندن شما به نقطهاي كه پس از همذاتپنداري با شخصيت داستان به آن ميرسيد مجبور باشد چند جلسه وقت صرف كند، اما وقتي فيلم ديدن را چاشني درمان روانشناختي ميكنيد، در كوتاهترين زمان ميتوانيد به لايههاي زيرين ذهنتان نفوذ كنيد و آنچه آنجا دفن شده بود و آزارتان ميداد را بيرون بكشيد.
گاهي با كمك فيلمها ميتوان شيوه بهتري براي زندگي كردن را به افراد آموزش داد
از پاي تلويزيون تكان نخوريد
تنها ديدن فيلمها شما را درمان نميكند. اگر ميخواهيد از فيلم ديدن نتيجه بگيريد، بايد فيلمها را با دقت ببينيد و هنگام فيلم ديدن ششدانگ حواستان به فيلم باشد. اين فيلمها بخشي از دوره درمان شما هستند، پس وقتي مقابل تلويزيون خانهتان در اين جلسه درمان نشستهايد، تلگرامبازي يا آشپزي نكنيد. دكتر اوحدي ميگويد: «درست است كه در اين نحوه درمان شما سرگرم ميشويد اما هدف اصلي تنها تماشاي فيلم نيست و بايد راجع به داستان فكر كنيد تا از اين كلاس درس، نتيجه بگيريد.» از نظر او شايد تنها با يكبار ديدن نشود همذاتپنداري و الگوبرداري دقيقي از فيلم انجام دهيد.
بههمين دليل اوحدي توصيه ميكند: «ابتدا فيلم را با همسرتان، بعد تنها، سپس دوباره با همسرتان ببينيد. فيلم ها را بايد بادقت ببينيد؛ يكبار تنها تا بتواند لايه هاي احساسي فيلم را درك و به سطح خودآگاهي رسيد و بتوان همذاتپنداري با قهرمانان فيلم داشت و از آنها الگو گرفت. اگر لازم بود صحنهاي را دوباره ببينيد فيلم را به عقب برگردانيد و درباره فيلم با هم گفتوگو كنيد.»
فيلم ديدن كافي نيست
گرچه به گفته دكتر اوحدي بسياري از افراد كه طي دوره درمانشان فيلمهاي مناسب را ديدند، از شيوه درمان راضي بودند و درصد زيادي از بيماران بعد از استفاده از اين درمان حالشان بهبود پيدا كرده است و در مدت زمان 6 تا 2سال قرصهاي خود را نيز كنار گذاشتهاند، اما خوددرماني در اين درمان جايي ندارد. او ميگويد: «اگر قصد كمك گرفتن از اين شيوه درمان را داريد، بايد پلهپله با درمانگر پيش برويد و فيلم هاي توصيه شده را بهترتيب تماشا كنيد.
درمانگر باتوجه به نياز شما و ارزيابي كه از بيماري و نقطهضعف بيمار پيدا ميكند، تعداد 40 تا 50فيلم را دراختيار بيماران قرار مي دهد.» نميتوان هيچ فيلمي را براي استفاده در مسير درمان كاملا مثبت يا منفي ارزيابي كرد. اينكه يك فيلم تاثير خوبي روي شما بگذارد، بستگي به اين دارد كه چقدر در واقعيت يا روان پريشي بهسر ببريد و ميزان هوشمندي شما در درك محتواي فيلم چقدر باشد. او ميگويد: «نميتوان گفت كه فرد تنها با ديدن فيلم ميتواند از مشكلات رواني و اختلالهايي كه آزارش ميدهد، خلاص شود.
گرچه فيلمها كمك زيادي به بهبود درمانجويان ميكنند، اما نميتوانند بهعنوان تنها ابزار درمان كاري براي افراد بكنند. هر درمان شامل سه مرحله پيشگيري، درمان و درنهايت تثبيت درمان و رشد درمانجو است كه اين فيلمها با تاثير در مرحله آخر، باعث رشد درمانجو ميشوند.» از نظر دكتر بهنام اوحدي، فيلمها به تنهايي از پس درمان شما بر نميآيند و درواقع ديدن فيلمهايي كه ميتوانند تاثير مثبتي بر روان فرد بگذارند، تنها رواندرمانگري را تسريع كرده و كيفيت درمان را بالا ميبرند.
به جاي سريال «لطيفه» فيلم ببينيد
براي درمان افسردگي و مشكلات زناشويي ميتوان از اين شيوه بهره گرفت و افراد با ديدن اين فيلمها و با همذاتپنداري به درك بهتر واقعيت و شناخت بهتر از خود يا همسرشان ميرسند. اگر شما هم احساس ميكنيد اين روزها يك جاي زندگيتان لنگ ميزند، سراغ يك روانشناس برويد و از او بخواهيد فيلمهايي كه ميتوانند آرامش از دست رفته را به شما برگردانند را برايتان فهرست كند.
اگر روانشناستان به شما فيلم ديدن را توصيه كرد، با عجله تمام فيلمهايي كه بايد ببينيد را مشاهده نكنيد. هر كدام از فيلمها را با آرامش و صبوري مزهمزه كنيد و حتي اگر لازم شد برخي صحنهها يا همه فيلم را چند بار مشاهده كنيد. به فيلم اجازه دهيد آنچه در ناخودآگاه شما مايه عذاب شده را بيرون بكشد و براي از نو شروع كردن آمادهتان كند.
بازدید: